MENUPrzedszkole ODKRYWCY posiada własną dobrze wyposażoną i odpowiadającą wszelkim wymogom Systemu HACCP kuchnię wraz z zapleczem oraz jadalnię.

Posiłki dla dzieci zawsze przygotowujemy ze świeżych produktów, bez konserwantów i ulepszaczy. Dania są urozmaicone pod względem składników odżywczych.

Wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu, nie korzystamy z zewnętrznej firmy cateringowej.

Wspólne posiłki spożywane na jadalni są wspaniałą okazją do spróbowania różnych dań oraz poznania zasad zachowania się przy stole. Panie Nauczycielki stopniowo uczą dzieci samodzielności i właściwego zachowania przy stole.

Na warsztatach kulinarnych Kuchcikowo, prowadzonych przez Panią Kucharkę, przedszkolaki samodzielnie przygotowują np. sałatki, surówki, okazjonalne ciasteczka, kolorowe kanapki, wyciskane soki i pyszne ciasta.

W zależności od potrzeb możemy zaoferować dziecku odpowiednią dietę, wykluczającą alergeny z potraw.

Posiłki nie są limitowane, czyli nasze przedszkolaki jedzą tyle ile chcą, ile pomieszczą ich brzuszki.

Napoje lub wodę EDEN podajemy na każdą prośbę dziecka. 

Przedszkole jest objęte kontrolą stanu higieniczno-sanitarnego przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny.

W trosce o higienę jamy ustnej, przedszkolaki myją ząbki po każdym posiłku.

Jadłospis jest zawsze do wglądu rodziców na tablicy ogłoszeń.

W przedszkolu ODKRYWCY przygotowujemy cztery zdrowe, pyszne i domowe posiłki, które smakują nawet największym niejadkom 🙂
 
Śniadanie

Podawane jest od godziny 9.00. Proponujemy mleko z ulubionymi przez dzieci płatkami Nestle. Przedszkolaki mają do wyboru kolorowe kanapki, których podstawą są różne gatunki pieczywa, margaryna Rama, wędlina wysoko gatunkowa, mięsa i pasztety pieczone w przedszkolu, sery i warzywa: ogórek, pomidor, papryka, sałata lodowa, rzodkiewka. Na przystawkę podajemy jajka z majonezem, sałatki, jajecznicę, parówki Morliny, kabanosy, jajeczka na szynce, omleciki. Do picia podajemy do wyboru herbatę owocową Vitax lub Herbapol, kakao.

Obiad

Składa się z dwóch dań: pożywnej zupy oraz drugiego dania mięsnego, rybnego (raz w tygodniu) lub na słodko (raz w tygodniu). Do picia podawany jest kompot z owoców. Obiad został podzielony na dwie tury: zupa podawana jest o godzinie 11.00, drugie danie o godzinie 13.00. Taki podział powoduje iż obiadek znika cały i dzieci chętnie proszą o dokładki.

Podwieczorek

Wydawany jest o godzinie 15.00. Dzieci dostają jogurty, serki, koktajle owocowe, ciasta domowego wypieku, chałkę z dżemem lub Nutellą, racuchy, placki z jabłkiem, kisiel, budyń, świeże owoce, gofry, sałatki owocowe i galaretki. W naszym przedszkolu dzieci jedzą bardzo dużo owoców. Podawane są banany, pomarańcze, arbuzy, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, morele, borówki, brzoskwinie i kiwi. Do picia podajemy soki owocowe Hortex lub Tymbark.

Kolacja

Podawana jest o godzinie 17.10. Ten ostatni posiłek to kanapki z serem, wędlina i warzywami, dżemem, kiełbaski, parówki na ciepło, tosty i zapiekanki. Do picia podawana jest herbata owocowa.